Pages

Tuesday 12 November 2013

Arnab Percik

8/11/2013 pagi ni Ar38 rasa macam nak makan arnab percik,biasalah hari-hari cuti macamni. Apa lagi macam biasalah, seekor arnab New Zealand White menjadi korban Ar38 pada pagi ni. Ini lah untungnya berhobikan menternak arnab, rasa nak makan tiada tapi-tapi lagi. Untuk yang masih belum mencuba lagi daging arnab, Ar38 nasihatkan JANGAN MENCUBA kerana nanti gian susah, IT TASTED LIKE CHICKEN.........WOOOooooo.



 dok tengah panggang

Ni Ar38 nak kongsi resipi arnab percik:

- daging/kaskas arnab berskala 1.5 kilo

Bahan yang perlu diblender dgan 3/4 cawan air
  • 250g bawang besar
  • 25g halia
  • 25g lengkuas
  • 25g bawang putih
  • 3 btg serai
- 1 cwn gula kasar
- 1.5 camca kecil serbuk stock ayam
- 2 senduk cili mesin/boh
- 250g santan kelapa
- 1.5 camca kecil garam



caranya:


  • masak semua bahan sehingga mendidih, masukkan daging arnab. 
  • Masak sehingga daging 3/4 masak.
  • asingkan daging dgn kuah
  • daging bolehlah dipanggang 
  • lebihan kuah bolehlah dibuat percik atau dituang diatas daging sebelum dihidangkan.




hasil yang merujakan anak-anak Ar38

2 comments:

  1. Salam...haaa niela dia saya cari resipi arnab percik...thanks yerk...xsabar rsny nak cuba nie..de 2kilo dgg arnab belom di masak lag tu...

    ReplyDelete
  2. Salam...haaa niela dia saya cari resipi arnab percik...thanks yerk...xsabar rsny nak cuba nie..de 2kilo dgg arnab belom di masak lag tu...

    ReplyDelete